اسکولیوز

اسکولیوز به زبان ساده و درمان این بیماری

اسکولیوز نوعی انحراف ستون فقرات(کمر) است که باعث کج شدن کمر میشود. این انحراف معمولا با چشم قابل مشاهده است اما برای تشخیص دقیق میزان انحراف و نوع آن باید به متخصص مراجعه کنید و مراحل معاینه و تشخیص را طی کنید. این انحراف در ستون فقرات به دو شکل S و C دیده میشود.

درمان این بیماری در بیشتر موارد نیاز به عمل جراحی ندارد و برای بهبود معولاً از درمان های غیرجراحی مانند: کمربند های مخصوص اسکولیوز و برخی از تمرینات ورزشی استفاده میشود.

این نکته را مدنظر داشته باشید که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع ممکن است این بیماری شدید شود و به جراحی احتیاج پیدا کند.

علائم

علائم گوناگونی وجود دارد که میتواند نشان دهنده‌ی اسکولیوز باشد. اگر با خواندن علائم زیر، یک یا چند مورد از آنهارا در خود و یا فرزندتان مشاهده کردید، یک وقت ملاقات با متخصص رزور کنید.

  • شانه ها صاف نیستند، یک یا هر دو تیغه شانه امکان دارد بیرون زده باشند
  • سر به صورت دقیق بالای لگن قرار ندارد.
  • یک یا هر دو سمت باسن برآمده یا به طور غیرطبیعی بالا یا پایین قرار دارند.
  • دو طرف قفسه سینه باهم نابرابر هستند.
  • کمر ناهموار میشود.
  • ظاهر یا بافت پوست روی ستون فقرات تغییر می کند (گودی، لکه های مودار، ناهنجاری های رنگی)
  • تمام بدن به یک طرف خم می شود

طبق آمار 23 درصد از موارد اسکولیوز ایدیوپاتیک در هنگام اولین مراجعه برای تشخیص، با کمردرد همراه بودند. به دلیل تغییر شکل در قفسه سینه ممکن است فرد بیمار دچار مشکلات تنفسی بشود زیرا باعث تاثیر روی ریه میشود.

خطرهای این عارضه

عوامل خطر برای ایجاد اسکولیوز ایدیوپاتیک نوجوانان (شایع ترین نوع اسکولیوز که 80 درصد از کل موارد را تشکیل می دهد) عبارتند از:

1. سن

علائم این بیماری اغلب در دوران بلوغ، اغلب در سنین 10 تا 18 سالگی شروع می شود. ممکن است متوجه شوید که باسن کودکتان ناصاف است یا بند کوله پشتی او به راحتی از روی یک شانه می لغزد. همچنین ممکن است متوجه شوید که دنده های فرزندتان ناهموار است.

2. رابطه جنسی

هم پسران و هم دختران ممکن است علائم را در دوران بلوغ نشان دهند، اما این بیماری بیشتر دختران را تحت تاثیر قرار می دهد تا پسران. طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا، دختران نیز بیشتر به درمان نیاز دارند.

3. سابقه خانوادگی

این مشکل می‌تواند در خانواده ها ایجاد شود، اما اکثر کودکان مبتلا به این عارضه ستون فقرات، یکی از بستگان مبتلا به این بیماری را ندارند. همانطور که گفته شد، داشتن یک والدین یا خواهر یا برادر مبتلا به اسکولیوز، شانس ابتلای فرد به این بیماری را نیز افزایش می‌دهد.

تشخیص اسکولیوز

اگر علائم را حس میکنید برای تشخیص اسکولیوز به یک متخصص مراجعه کنید. متخصص معمولاً فرآیند زیر را پیش می‌گیرد.

  • سوال در مورد علائمی که دارید
  • معایه کمر
  • اگر اسکولیوز وجود داشت عکس‌برداری با اشعه X جهت بررسی دقیق نوع و شدت انحراف

اگر تشخیص داده شود که به این عارضه مبتلا هستید، متخصص اطلاعات بیماری، چشم انداز آن و روند درمان را به شما ارائه میدهد.

درمان اسکولیوز

درمان اسکولیوز نسبت به نوع و میزان انحراف ستون فقرات مشخص میشود، درمان در بیشتر موارد با گزینه های غیر جراحی انجام میشود و بسته به تشخیص متخصص فرآیند بهبودی صورت می‌پذیرد.

داروهای مسکن

از قرص های مسکن مانند ایبوپروفن برای تسکین درد استفاده میشود. NSAID ها، مانند ایبوپروفن، معمولا اولین درمان توصیه شده هستند. اینها را می توان بدون نسخه از داروخانه ها و سوپرمارکت ها خریداری کرد. اما NSAID ها برای همه مناسب نیستند، بنابراین جعبه یا بروشور را علامت بزنید تا ببینید آیا می توانید ابتدا دارو را مصرف کنید یا خیر. اگر مطمئن نیستید با یک داروساز صحبت کنید.

ورزش

فعالیت هایی که باعث تقویت و کشش کمر شما می شود ممکن است به کاهش درد شما کمک کند. ورزش همچنین می تواند به شما در حفظ وزن سالم کمک کند، که می تواند فشار روی کمر شما را کاهش دهد.

مهم نیست چه نوع تمرینی را انتخاب می کنید – نکته مهم این است که کمر خود را در حرکت نگه دارید. چیزی را انتخاب کنید که از آن لذت می برید و احتمالاً می توانید به آن پایبند باشید.

برخی از افراد ممکن است از انجام تمرینات پشتی که توسط فیزیوتراپیست آموزش داده می شود نیز سود ببرند. بعید است که اینها انحنای ستون فقرات شما را بهبود بخشند، اما ممکن است به درد شما کمک کنند.

اگر به اسکولیوز مبتلا هستید، بهتر است قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی – مانند پزشک عمومی، متخصص اسکولیوز یا فیزیوتراپیست – صحبت کنید تا بی خطر بودن آن را بررسی کنید.

تزریقات نخاعی

اسکولیوز گاهی اوقات می تواند اعصاب داخل و اطراف ستون فقرات شما را تحریک کند یا به اعصاب اطراف فشار وارد کند و باعث درد، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن شود که می تواند در کمر تا پاهای شما احساس شود.

در این موارد، تزریق استروئیدها و بی حسی موضعی به پشت شما ممکن است کمک کند.

اما فواید این تزریق ها به طور معمول فقط چند هفته یا چند ماه دوام می آورد، بنابراین معمولاً راه حلی طولانی مدت نیستند.

←بریس کمر

بهترین روش برای درمان اسکولیوز استفاده از بریس های مخصوص مانند: بریس میلواکی است که در مراکز ارتوپدی فنی مانند موسسه ارتوپدی فنی توان طب ساخته میشوند. کمربند های مخصوص با حمایت از کمر و ایجاد زاویه منجر به اصلاح انحراف و درمان آن میشوند. بریس های کمر معمولا جایگزین عمی جراحی میشوند

عمل جراحی

معمولا برای درمان نیاز به عمل جراحی نیست و فقط در برخی موارد که پزشک تشخیص میدهد و قالباً شدت انحراف زیاد است، جراحی توصیه میشود.

برای تشخیص و درمان به کجا مراجعه کنیم؟

موسسه ارتوپدی فنی توان طب

اگر خودتان یا فررزندتان مشکوک به اسکولیوز هستید، میتوانید برای تشخیص و درمان(بدون عمل جراحی) یک قرار ملاقات با ما تنظیم کنید. متخصیصن ما ابتدا میزان انحراف و نوع را تشخیص میدهند، همچنین برای تشخیص دقیق‌تر عکس‌برداری با اشعه X را تجویز میکنند، سپس با استفاده از بریس های مخصوص کمر که در کارگاه های تخصصی ارتز و پروتز ساخته میشود روند درمانی را شروع میکنند.

آدرس مطب

تهران، اسلامشهر، نبش خیابان مهدیه، مجتمع گلستان، طبقه 3، واحد 506
تلفن : 56140745 – 56111339 (021)

مراجعین عزیز بعد از ظهرها از ساعت 16:00 الی 20:00 به کلینیک مراجعه نمایند