اسکولیوز چیست

اسکولیوز چیست ؟

اسکولیوز چیست؟ اسکولیوز (scoliosis) یک انحنای جانبی است که در ستون فقرات دیده میشود و بیشتر در نوجوانان تشخیص داده می شود. در حالی که اسکولیوز می تواند در افرادی با شرایطی مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی رخ دهد ، علت بیشتر اسکولیوز دوران کودکی ناشناخته است.

“با مشاهده از جلو یا عقب، ستون فقرات باید صاف باشد. هنگامی که اسکولیوز وجود دارد، شما شاهد یک جابجایی جانبی ستون فقرات به سمت راست یا چپ خواهید بود.”

بیشتر موارد اسکولیوز خفیف هستند ، اما برخی از پیچ ها با رشد کودکان بدتر می شوند. اسکولیوز شدید می تواند ناتوان کننده باشد. منحنی ستون فقرات بسیار شدید می تواند میزان فضای داخل قفسه سینه را کاهش دهد و عملکرد صحیح ریه ها را دشوار کند.

کودکانی که دچار اسکولیوز خفیف هستند ، معمولاً با اشعه ایکس تحت نظارت دقیق قرار می گیرند تا ببینند که آیا منحنی بدتر می شود یا خیر. در بسیاری از موارد ، هیچ درمانی لازم نیست. برخی از کودکان برای جلوگیری از بدتر شدن منحنی باید از بریس استفاده کنند. دیگران ممکن است برای صاف کردن پیچ های شدید به جراحی نیاز داشته باشند.

شروع اسکولیوز

شروع اسکولیوزیس اغلب از سنین کودکی است ولی در بسیاری از مواقع در سنین بالاتر تشخیص داده میشود !اسکولیوز بالغین بیشتر در اثر بیماری های دژنراتیو ( پیر شدن ) ستون فقرات حادث میشود.

شایعترین فرم این بیماری ، نوع ایدیوپاتیک آن است که هیچ علت مشخصی در ایجاد آن یافت نمی شود.

درد علامت شایعی در این بیماران نیست و نکته ی مهم این که بسیاری از موارد در گروه خفیف جای میگیرند و تنها درمان آنها مراقبت ، و ورزش درمانی خواهد بود.

چرخش دنده ها بهمراه ستون فقرات در موارد شدیدتر باعث چرخش همزمان دنده ها گشته و علاوه بر نمای ظاهری حتی میتواند موجب اختلالات تنفسی نیزپدید آورد .

اسکولیوز چیست

نوجوانان

گرچه کودکان کم سن نیز میتوانند دچار اسکولیوزیس باشند اما شایعترین حالت ، درگیری نوجوانان در سنین ده سالگی یا حتی کمتر ، و با منشا ناشناخته است که اصطلاحا اسکولیوز ایدیوپاتیک نامیده میشود.

این فرم بیش از هشتاد درصد موارد را بخود اختصاص میدهد .

محل اسکولیوز ، فرم S یا C شکل آن ، درجه ی انحراف ، سمت تقعر ، و دو یا سه بعدی بودن این بیماری منشاء تقسیم بندی های مختلف آن بشمار میروند.

از جمله عوامل ایجاد کننده ی این بیماری میتواند شامل،  بیماریهای نسوج همبندی بدن ، عدم تعادل هورمونی ، و آنومالی های سیستم عصبی باشد. 

این بیماری در برخی از خانواده ها شایعتر از سایرین است اما هنوز ژنی بعنوان مقصر اصلی در این تفاوت شیوع شناسائی نشده است.

اسکولیوز چیست
اسکولیوز شیرخوارگی ( بین سنین نوزادی تا سه سالگی ) در پسرها شایعتر است . درحالیکه اسکولیوز نوجوانان ( همان نوع ایدیوپاتیک )در دخترها بیشتر دیده میشود.

ریسک فاکتورهایی که با شیوع بالاتر این بیماری همراهند عبارتند از :

جنس مؤنث ، سنین پایین تر ، زاویه و میزان اسکولیوز ( هر چه بیشتر باشد ، احتمال پیشرفت آن بیشتر خواهد بود ) ، محل اسکولیوزیس ( احتمال پیشرفت در مواردی که در قسمت های بالاتر ستون فقرات واقعند بیشتر از مواردیست که در قسمت های تحتانی تر واقعند ) .

علل بیماری اسکولیوز چیست

اختلالات تکاملی ، ستوان فقرات ، ضعف عضلانی ساختمان های اطراف ستون فقرات در اثر علل مختلف مثلا، بیماری های مربوط به سیستم عضلانی بدن، و یا بیماریهای درگیر کننده اعصاب محیطی یا مرکزی ( مانند، فلج مغزی ، باز ماندن مادرزادی نخاع ، دیستروفی های عضلانی ، و… ) ، که درواقع با مکانیسم عدم حمایت از فرم طبیعی ستون فقرات از جمله علت های ایجاد کننده ی اسکولیوز (scoliosis) بشمار میروند.

از هر هزار کودک ، سه تا پنج نفر شان بحدی از این انحنا رنج میبرند که به عمل جراحی احتیاج خواهند داشت.

پزشکان نمی دانند چه چیزی باعث شایع ترین نوع اسکولیوزیس(scoliosis) می شود – اگرچه به نظر می رسد عوامل ارثی را شامل می شود ، زیرا این اختلال گاهی در خانواده ها مشاهده می شود. انواع کمتر شایع اسکولیوز ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  • برخی شرایط عصبی عضلانی مانند فلج مغزی یا دیستروفی عضلانی
  • نقایص مادرزادی که بر رشد استخوان های ستون فقرات تأثیر می گذارد
  • جراحی قبلی روی دیوار قفسه سینه در دوران کودکی
  • آسیب یا عفونت ستون فقرات
    اختلالات نخاعی

علائم و نشانه های اسکولیوز چیست

اسکولیوز چیست

براستی نشانه های اسکولیوز چیست؟ برجستگی در شانه ،‌ عدم تقارن بین شانه ها و قفسه سینه ، جستگی دنده ها ( که با خم شدن بیمار به سمت جلو بیشتر نمایان میگردد ) ، بلندی نسبی یکی از مفاصل ران ، ….
اسکولیوز (scoliosis) میتواند باعث درد در کمر ، اختلال های تنفسی ، ظاهری دفورمه ، کاهش حجم ریه و تحت تاثیر قرار گرفتن قلب ، و… شود.

معاینه دقیق برای تشخیص زودهنگام و پیشگیری به موقع این عارضه در سنین دبستان یا راهنمایی، بسیار مفید و ارزشمند خواهد بود.

هر نوع انحنا به طرفین در ستون فقرات لزوما نمیتواند، اسکولیوز باشد بلکه در صورتی این اصطلاح بکاربرده می شود که زاویه ی آن بیشتر از ده درجه باشد.

با معاینه معمولی میشود این مقدار انحنا را مشاهده کرد و در صورتی که نیاز به معاینه دقیق تر برای تشخیص این عارضه باشد و همچنین تصمیم گیری برای عمل جراحی ، تصاویر رادیولوژیکی کمک ارزشمندی به ما میکنند.

با درنظرگرفتن اینکه شروع این عارضه به صورت تدریجی بوده و با درد همراه نیست ، معمولا بمرور زمان پیشرفت میکند و در مراحل بعدی تشخیص داده میشود، در حالی که اگر تشخیص این بیماری زوتر شکل بگیرد و درمان آن به موقع باشد، همراه با مراقبتهای لازم ، در جلوگیری از شدید شدن آن و کاهش عوارض احتمالی این عارضه بسیار مؤثر و مفید خواهد بود.

نکته قابل توجه این بیماری زمان شکل گیری آن است که متاسفانه این زمان شکل گیری و پیشرفت بیماری مصادف با وقتی میشود که کودک بسیار خجالتی (10 تا 16 سالگی) بوده و معمولا از انظار دوری میکند، این مسئله نیزتشخیص آن را بیشتر به تاخیر می اندازد.

علائم و نشانه های اسکولیوز ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شانه های ناهموار
  • یک تیغه شانه ای که برجسته تر از دیگری به نظر می رسد
  • کمر ناهموار
  • یک لگن از دیگری بالاتر است
  • یک طرف قفسه سینه به جلو پرش می کند
  • هنگام خم شدن به جلو ، برجستگی در یک طرف پشت وجود دارد

در بیشتر موارد اسکولیوز ، ستون فقرات علاوه بر خم شدن به پهلو ، می چرخد یا می پیچد. این امر باعث می شود دنده ها یا ماهیچه های یک طرف بدن بیشتر از بقیه طرف دیگر بیرون بیایند.

برخی از عوارض اسکولیوز چیست؟

عوارض اسکولیوز چیست؟ در موارد شدید و پیشرفته ( بالای 70 درجه ) اسکولیوز، فشار دنده ها ی دفورمه و بدشکل ، بر ریه ها میتواند میتواند در تنفس مشکل ایجاد کند و در موارد بسیار شدید ( بیش از 100 درجه ) منجر به آسیب های قلبی و ریوی بسیاری میشود. عفونت های ریوی در افراد مبتلا به این عارضه شایعتر است.

دیگر عوارض شایع اسکولیوز چیست؟

پوکی استخوان در افراد مبتلا به این عارضه بیشتر از سایرین دیده میشود، شیوع دردهای پشت و کمر در اینها بالاتر از دیگر افراد بوده، همچنین آرتروز مفاصل مختلف بطور شایع تری در اینها مشاهده می شود.

اختلالات و مشکلات روحی روانی در افراد مبتلا به اسکولیوز نسبتا شایع است و گوشه گیری و افسردگی بیشتر از گروه های همسن و سالشان دیده میشود.

نکته :

میزان رشد و بلوغ سیستم اسکلتی (استخوانی) بدن میتوان در پیش بینی میزان شدت این عارضه غیر طبیعی تاثیر گذار باشد، بدین معنا که در صورت عدم کنترل و برخورد مناسب درمانی ، درجه ی اسکولیوز در سنین رشد ادامه می یابد و پس از اتمام رشد استخوانی متوقف می گردد.

به همین سبب دانستن وضعیت رشد استخوانی در درمان بیماران ارزشمند خواهد بود .

سن رشد استخوانی(اسکلت بدن) را بر اساس معیارهای مختلفی تعیین میکنند ، که ساده ترین آنها با انجام رادیوگرافی از استخوان لگن و مشاهده ی وضعیت مراکز استخوانسازی در این ناحیه صورت می گیرد.

وضعیت بلوغ جسمی نیز یکی از معیارهای پذیرفته شده در تعیین رشد استخوان می باشد.برای مثال شروع قاعدگی در دخترها به معنی این است که بین یک تا دو سال از سن رشد استخوانی فرد باقی مانده است.

اثرات اسکولیوز و جهت گیری های آینده

اسکولیوز جیست

چه مشکلات سلامتی ممکن است در آینده در اثر اسکولیوز داشته باشم؟

مشکلات اسکولیوز چیست؟ در مراحل بعدی زندگی به اندازه و محل انحنای ستون فقرات مربوط می شود. به طور کلی، افرادی که انحنای کمتر از 30 درجه دارند، خطرات مشابهی با افراد بدون اسکولیوز برای کمردرد دارند. افرادی که دارای انحنای بزرگتر و درمان نشده (بیش از 50 تا 60 درجه) هستند، بیشتر در معرض ابتلا به کمردرد، به ویژه در ناحیه کمر هستند. بیماران مبتلا به کمردرد شدید باید از نظر علل دیگر کمردرد غیر از اسکولیوز به دقت بررسی شوند.

بیماران مسن مبتلا به اسکولیوز ممکن است به دلیل آرتریت یا بیماری دیسک در ستون فقرات کمردرد بیشتری داشته باشند. اسکولیوز شدید ممکن است با کاهش عملکرد ریه به دلیل انحراف و سفتی قفسه سینه همراه باشد.
آیا داشتن اسکولیوز ایدیوپاتیک نوع
 

مشاغلی که می توانم انجام دهم را محدود می کند؟

 
خیر، با مدیریت و درمان مناسب در صورت لزوم، نباید انجام شود.
 

آیا اسکولیوز بر فرزندآوری تأثیر می گذارد؟

 
برای افرادی که به این مشکل دچار شده‌اند، بسیار مهم است که بدانند برای فرزندآوری مشکل ایجاد میکند یا نه!؟ مطالعات زیادی در مورد اسکولیوز و بارداری انجام شده است و هیچ کدام مشکلی را در فرزندآوری در بیماران مبتلا به اسکولیوز نشان نداده اند. هیچ افزایشی در دیسترس جنین، زایمان زودرس یا مشکلی در زایمان وجود ندارد.
جالب اینجاست که یک مطالعه نشان می دهد که نیاز به سزارین در زنان مبتلا به اسکولیوز نصف میانگین کشوری بوده است. علاوه بر این، بارداری به طور معمول باعث افزایش قابل توجهی در درجه اسکولیوز در ستون فقرات بدون جوش نمی شود.
 

آیا می توانم در آینده اپیدورال انجام دهم؟

 
بله، شما می توانید اپیدورال را به عنوان بی حس کننده برای زایمان دریافت کنید. انحنای بسیار شدید ممکن است از نظر فنی دشوار باشد، اما اپیدورال هنوز ممکن است. اگر فیوژن ستون فقرات داشته اید، مطمئن شوید که متخصص زنان و زایمان و بیهوشی شما می دانند که چه سطوحی از فیوژن انجام شده است.
 

آیا ابتلا به اسکولیوز من را بیشتر مستعد پوکی استخوان می کند؟

 
در مورد اینکه آیا اسکولیوز ممکن است به از دست دادن استخوان (پوکی استخوان) کمک کند یا خیر، اختلاف نظر وجود دارد، اما هیچ مدرک محکمی برای اثبات این رابطه وجود ندارد. حفظ سلامت استخوان‌ها با مصرف نکردن سیگار، دریافت کلسیم و ویتامین D کافی، و ورزش‌های زیاد برای تحمل وزن، توصیه خوبی برای کسانی است که اسکولیوز دارند و کسانی که این کار را نمی‌کنند.

درمان اسکولیوز چیست؟

اسکولیوز چیست

درمان اسکولیوز چیست؟ درمان در جوانان و نوجوانان به نوع اسکولیوز، مرحله رشد و شدت انحنا بستگی دارد. در بیشتر موارد، اسکولیوز بدون جراحی قابل درمان است. پزشک کودک شما برنامه درمانی و پیگیری را بر اساس آنچه از اشعه ایکس و معاینه فیزیکی می آموزد، تعیین می کند.

درمان های بدون عمل جراحی 

رصد و نظارت

کودکان با انحنای خفیف، کمتر از 25 درجه، معمولاً در بازدیدهای منظم پزشک تحت نظر قرار می گیرند تا مطمئن شوند که منحنی بدتر نمی شود. در کودکان خردسال، انحنای خفیف ستون فقرات این امکان را دارد که با رشد و تکامل کودک بدتر شود. در نوجوانان مسن تر که به قد بالغ خود رسیده اند، انحنای ملایم ممکن است مشکلی ایجاد نکند.

نظارت به‌ویژه در طول جهش‌های رشد که معمولاً در دختران بین 10 تا 14 سال و در پسران بین 12 تا 16 سال انجام می‌شود، بسیار مهم است.

فیزیوتراپی

هدف فیزیوتراپی در رایبطه با اسکولیوز چیست؟ این است که عملکرد فیزیکی کودک شما را به حداکثر برساند تا اسکولیوز مانع از داشتن یک زندگی فعال نشود. یک فیزیوتراپ تمریناتی را به کودک شما آموزش می دهد که می تواند درد و عدم تعادل را برطرف کند. فیزیوتراپی مستلزم تعهد فرزند شما به انجام تمرینات ورزشی طبق تجویز شده است، اغلب تا یک ساعت یا بیشتر در روز.

Schroth درمانی ترکیبی از تمرینات تنفسی و حرکت فیزیکی است. گاهی اوقات با سایر اشکال فیزیوتراپی برای بیماران مبتلا به اسکولیوز ترکیب می شود.

استفاده از بریس برای درمان بیماری اسکولیوز

درمان اسکولیوز با بریس و پیشگیری از پیشرفت بیماری با استفاده از بریس، زمانی از طرف پزشکان تجویز میشود که فرد مبتلا به این عارضه در یکی از شرایط زیر قرار داشته باشد:

  • بیمار هنوز در سن رشد است و انحنای ایدیوپاتیک وی بیشتر از ۲۵ تا ۳۰ درجه است.
  • حداقل ۲ سال از سن رشد بیمار باقی‌مانده باشد و انحنای ایدیوپاتیک وی بین ۲۰ تا ۲۹ درجه باشد.
  • همچنین چنانچه که بیمار دختر است سن وی هنوز به اولین دوره قاعدگی نرسیده باشد.
  • بیمار هنوز در سن رشد باشد و انحنای ایدیوپاتیک در وی بین ۲۰ تا ۲۹ درجه بوده و این وضعیت در حال وخیم‌تر شدن باشد.

بریس‌ها به منظور پیشگیری از بدترشدن انحنای کمر طراحی‌شده‌اند.

هدف بلندمدت استفاده از آنها این است که بیمار در پایان دوره استفاده از بریس (پس از پایان رشد بیمار) کمر وی همان درجه انحنایی را داشته باشد که در اوایل شروع درمان داشت.

چه نوع بریسی لازم خواهیم داشت و چرا؟

دکتر شما با یک اورتوزیست ( یک فرد حرفه ای متخصص که اسباب کمک کننده مثل بریس میسازد) کار خواهد کرد که برای شما بهترین نوع بریس را توصیه کند.

نوع بریسی که شما لازم دارید به چندین عامل پستگی دارد، مانند:

  •  انحنا در کدام قسمت ستون فقرات شما قرار دارد
  •  انحنای شما چقدر انعطلف دارد
  •  تعداد انحنا هایی که شما دارید
  •  وضعیت وچرخش بعضی مهره ها در ستون فقرات شما
  •  سایر بیماری های که ممکن است شما همراه داشته باشید

دکتر و اورتوتیست شما همچنین موقع تجویز بریس مقدار فعالیت ونوع زندگی شما را در نظر خواهند گرفت. سپس شما و والدین شما می توانید تصمیم بگیرید که کدام بریس را از میان انها انتخاب کنید.

جهت ساخت مناسب ترین بریس تخصصی درمان اسکولیوز با ما در تماس باشید.

درمان با جراحی

علیرغم تلاش همه افراد، برخی از منحنی ها به بریس پاسخ نمی دهند یا برای درمان با بریس خیلی شدید هستند. در چنین مواردی این بیماران نیاز به جراحی خواهند داشت. در صورت امکان، جراحان جراحی را تا پس از جهش رشد کودک به تعویق می اندازند.

همجوشی ستون فقرات

جراحی فیوژن ستون فقرات رایج ترین درمان جراحی برای اسکولیوز شدید در نوجوانان است. این روش با استفاده از میله‌های فلزی، قلاب‌ها، پیچ‌ها و سیم‌ها (معروف به ابزار دقیق)، ستون فقرات را صاف می‌کند و استخوان را محکم می‌کند تا از انحنای غیرعادی بیشتر جلوگیری شود. به مدت 6 تا 12 ماه پس از جراحی، ستون فقرات به همان روشی جوش می‌خورد که استخوان شکسته بهبود می‌یابد. ممکن است کودک در این مدت نیاز به استفاده از بریس داشته باشد. ابزار دقیق معمولاً بدون ایجاد مشکل در پشت باقی می ماند.

آدرس مطب و شماره تماس:

موسسه ارتوپدی فنی توان طب

تهران، اسلامشهر، نبش خیابان مهدیه، مجتمع گلستان، طبقه 3، واحد 506
تلفن : 56140745 – 56111339 (021)

مراجعین عزیز بعد از ظهرها از ساعت 16:00 الی 20:00 به کلینیک مراجعه نمایند

آدرس ما در شبکه های اجتماعی :

    

بریس وقتی کار میکند که شما آن را آن طور که لازم است بپوشید، بنابر این مهم است که کمک کنید در انتخاب آن که خواهید پوشید.

شما میتوانید جهت تشخیص ، پیشگیری و درمان انواع انحرافات ستون فقرات(گودی کمر، قوز کمر، اسکولیوز..) به موسسه ارتوپد فنی توان طب مراجعه کنید. متخصصین ما شمارا معاینه میکنند و اگر لازم باشد شمارا برای تهیه عکس از ستون فقرات تشویق میکنند، سپس بریس مناسب و روش درمانی را برای بیمار فراهم میکنند.

بریس میلواکی و بریس بوستون در درمان بدون جراحی و پیشگیری از این عارضه بسیار قدرتمند عمل میکنند.

بریس شبیه یک لایه است که جلو و پشت قسمت بالای بدن شما رامعمولا” از زیر بغل ها تا لگن می پوشاند. بریس معمولا” با سه بند ولکرو سفت میشود وبه راحتی می شود برای حمام وفعالیت های ورزشی باز کرد.

بریس های نرم بند های الاستیک و تیکه های کوچک پلاستیک و فلز را به کار میبرند که بتوانند بریس را روی بدن شما متناسب با انحنا شما شکل بدهند، که بتوانید راحت با آن حرکت کنید.

بسته به اینکه شما بریس نرم و یا پلاستیکی می خواهید ارتوتیتست آن را برای بدن شما طوری خواهد ساخت که راحت قالب تن شما باشد.

شما لازم است تا موقعی که ستون فقرات شما رشدش تمام بشود بریس بپوشید. این مدت یک کمی از فردی به فرد دیگر فرق می کند. دکتر شما بریس شما و وضعیت رشد شما را هر ۴تا۶ ماه کنترل خواهد کرد.

مقدار زمانی که شما هر روز باید بریس بپوشید به چندین عامل بستگی دارد، که شامل رشد شما ونوع بریسی است که شما از آن استفاده میکنید.

معمول ترین بریس های روزانه، ۱۶ تا ۲۳ ساعت پوشیده می شوند.

بعضی از بریس ها فقط در زمان خواب پوشیده می شوند، ولی آنها برای هر انحنایی کار ساز نیستند. دکتر به شما بریس مناسب و زمان پوشیدن آن را خواهد گفت.

احتمالا برای عادت کردن به پوشیدن بریس احتیاج به کمی تمرین داشته باشید، ولی بزودی در آن مهارت پیدا خواهید کرد. لباس هایی که گشادتر(آزادتر) هستند به راحتی بریس شما را خواهد پوشاند.

هر مقداری که دکتر شما اجازه دهد شما میتوانید، بریس تان را باز کنید که بازی های ورزشی بکنید و یا فعالیت های تفریحی انجام دهید.

استفاده از بریس راه مطمئن ای است برای جلوگیری از پیشرف بیماری و علائم آن که پزشک به شما توصیه میکند.

بریس وقتی تاثیر خود را میگذارد که شما از آن استفاده کنید. مثل خیلی چیز ها در زندگی ، شما یک انتخاب دارید، ولی انتخاب شما پیامد هایی دارد. اگر دکتر شما بریس را تجویز می کند و شما تصمیم میگیرید که آنرا نپوشید. پس شما این خطر را به جان میخرید که انحنا شما بزرگتر شود.

بسته به اینکه انحنا ستون فقرات شما چقدر بزرگ شود، شما ممکن است احتیاج به جراحی داشته باشید تا آن را اصلاح کنید.

یا اینکه شما انتخاب کنید که هیچ کاری انجام ندهید و این خطر را به وجود بیاورید که اسکولیوز شما بدتر شدن را ادامه دهد‎‏ و علائم آن روز به روز پر رنگ تر شود. این ممکن است بعد ها باعث مسایل پزشکی و مشکلاتی در زندگی عادی شما گردد.

بیشتر پزشکان متخصصی که روش درمانی غیر جراحی اسکولیوز را در اختیار مبتلایان به این عارضه میگذارند، اهمیت استفاده از بریس را وقتی که احتمال بالایی برای ادامه پیشرفت انحنا وجود دارد درک میکنند.