اسکولیوز یک انحنای جانبی ستون فقرات است که اغلب در نوجوانان تشخیص داده می شود. در حالی که اسکولیوز می تواند در افراد مبتلا به بیماری هایی مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی رخ دهد، علت اکثر اسکولیوزهای دوران کودکی ناشناخته است. اکثر موارد اسکولیوز خفیف هستند، اما برخی از منحنی ها با رشد کودکان بدتر می شوند.
آیا فکر میکنید کمر فرزند عزیزتان انحراف دارد؟ آیا امکان دارد این مشکل روی سلامتی و ظاهر فرزندتان تاثیر منفی بگذارد؟؟ اگر نگران یا کنجکاو شدید! تا انتهای مطلب مارا همراهی کنید!
بیماری اسکولیوز (انحراف ستون فقرات) خمیدگی بدون درد ستون فقرات که گاهی حالت پیشرونده داشته و باعث تغییر شک قفسه سینه و پشت میشود. این عارضه میتواند مهرههای قفسه سینهای (میانی) یا مهرههای کمری (پایینی) ستون فقرات را درگیر سازد. این عارضه بیشترین شیوع را در نوجوانان داشته و در دختران شایعتر از پسران است.
در مراحل اولیه علایم واضحی وجود ندارد و اسکولیوز توسط پزشک یا مسئول بهداشت مدرسه در طی معاینات معمول کشف میشود
بهتر است بعد از تشخیص ابتدایی اسکولیوز و قبل از رشد بیماری اقدام به درمان شود زیرا در سنین پایین معمولا میشود با درمان غیر جراحی جلوی این بیماری را گرفت. قطعا هرچه زودتر اسکولیوز و انواع انحراف ستون فقرات تشخیص داده شود، درمان آن نیز راحتتر و کم هزینه تر است.
اسکولیوز یک انحنای جانبی ستون فقرات است که اغلب در نوجوانان تشخیص داده می شود. در حالی که اسکولیوز می تواند در افراد مبتلا به بیماری هایی مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی رخ دهد، علت اکثر اسکولیوزهای دوران کودکی ناشناخته است. اکثر موارد اسکولیوز خفیف هستند، اما برخی از منحنی ها با رشد کودکان بدتر می شوند.
تعريف اسكوليوز (انحراف ستون فقرات) عبارت است از قوس جانبي ستون فقرات. اين تعريف شايد كمي نامفهوم باشد. براي درك بهتر اين بيماري بد نيست برخي مسايل روشنتر از روز را توضيح دهيم.
اگر از پشت به ستون فقرات نگاه كنيد ميبينيد كه صاف و مستقيم به سمت بالا رفته است.
اگر هم از پهلو به ستون فقرات نگاه كنيد، دو قوس بزرگ را خواهيد ديد. تحدب قوس پاييني يا قوس كمري به سمت شكم و تحدب قوس فوقاني به سمت پشت قرار گرفتهاند. درحاليكه در اسكوليوز اگر از پشت به ستون فقرات نگاه كنيم، ستون فقرات بهجاي اينكه مسيري مستقيم را به سمت بالا طي كند، به سمت راست يا چپ زاويه پيدا كرده است. البته تشخيص اين زاويه كار دشواري است و ديد يك پزشك متخصص را طلب ميكند.
اسكوليوز عمدتا در كودكان و نوجوانان ديده ميشود و در بزرگسالان نادر است. البته گاهي اين بيماري مزمن و خاموش در بزرگسالي تشخيص داده ميشود ولي منشاء ايجاد بيماري در همان كودكي بوده است
پزشکان با انجام معاینه فیزیکی پشت شما می توانند اسکولیوز را تشخیص دهند:
انحراف ستون فقرات در دو مرحله تعریف میشود که از علائم کم و بدون درد شروع میشود و تا انحنای قابل مشاهده و دردناک پیش میرود. در ادامه این دو مرحله را توضیح میدهیم:
اسكوليوز (انحراف ستون فقرات) در مراحل ابتدايي معمولا بدون درد است و به همين دليل تشخيص آن براي بيمار دشوار خواهد بود. در نتيجه اهميت معاينات منظم براي اطفال و بزرگسالان براي تشخيص بيماري واضح است.> اين بيمار ي ميتواند از حالت خفيف تا بسيار شديد متغير باشد كه در موارد خفيف فقط معاينات پيگيرانه كفايت ميكند ولي در موارد شديد تنها راه درمان جراحي است.
در اين بيماري يك شانه ميتواند بالاتر يا پايينتر از شانه ديگر قرار گيرد، همچنين ممكن است استخوان كتف به سمت عقب برآمده شود. لگن از حالت موازي خارج شده و يك سمت بالاتر از سمت ديگر قرار ميگيرد. بدن نيز اصولا به يك سمت تمايل دارد.
انحنای قابل مشاهده قسمت بالای تنه. ستون فقرات به شکل S یا کمان درمی آید.
شانهها غیرهمتراز شده و مدور میگردند.
فرورفتگی قفسه سینه
حرکت موجی پشت
به جلو کشیده شدن یک طرف لگن
درد پشت
بيماري اسكوليوز شايد براي خيلي از مردم چندان نام آشنايي نباشد، ولي كساني كه به اين بيماري مبتلا شده باشند، درد و عذاب ناشي از آن را به خوبي درك ميكنند. اسكوليوز، يك ناراحتي مربوط به ستون فقرات است كه عمدتا كودكان را درگير ميكند. از هر هزار نفر كودك آمريكايي 3 تا 5 نفر به اين بيماري مبتلا ميشوند كه شيوع نسبتا بالايي است.
علت ايجاد بيماري اسكوليوز شناخته شده نيست. برخي محققان، به امكان ارتباط بين استفاده نادرست از كولهپشتي و ايجاد اسكوليوز اشاره كردهاند ولي هيچ مدرك علمي مستندي براي تاييد اين ارتباط وجود ندارد.
از ديد علتشناختی، اسكوليوز را به دو گروه عمده تقسيم ميكنند. درصد عمدهای از اين بيماري بدون علت يا ايدئوپاتيک است و درصد كمي هم ميتواند بهدليل اختلالات سيستم عصبی يا برخی اختلالات عضلانی ايجاد شود. تومورهاي نخاعی، اشكال پيشرفته بيماري دوشن و بيماري فلج اطفال ميتوانند منجر به اسكوليوز شوند.
اين بيماري در صورت عدم تشخيص و درمان به موقع ميتواند عوارض بسيار بدي را بهدنبال خود داشته باشد.
در عين حال اين بيماري ميتواند بهطور وراثتی از والدين به كودكان انتقال يابد، ولي محققان هنوز ژن يا ژنهاي مرتبط با اين بيماری را كشف نكردهاند.
حدود 80 درصد موارد اسكوليوز (انحراف ستون فقرات) بدون علامت بوده و قبل يا در طي دوران بلوغ ظاهر ميشوند. دختران بيشتر از پسرها به اين بيماري مبتلا شده و شدت اين بيماري در دختران بيشتر است. هرچه كودك در سنين پايينتر به اين بيماري مبتلا شود، احتمال پيشرفت و وخيمتر شدن بيماري بيشتر خواهد بود. در عين حال هرچه زاويه انحراف ستون فقرات بيشتر باشد، وضعيت بيماري بدتر خواهد بود و آخر اينكه اگر اين انحراف ستون فقرات در ناحيه فوقاني ستون فقرات باشد خطر پيشرفت بيماري بيشتر خواهد بود
معمولاً ناشناخته است. اسکولیوز گاهی نتیجه موارد زیر است:
بیماریهای دستگاه عصبی مرکزی، نظیر فلج اطفال یا دیستروفی عضلانی
نقایص مادرزادی ستون فقرات
نابرابری طول پاها
عوامل تشدید کننده بیماری
سابقه خانوادگی اسکولیوز
در حال حاضر قابل پیشگیری نیست.
اسکولیوز (انحراف ستون فقرات) اگر زود تشخیص داده شود معمولاً بهطور کامل قابل اصلاح است. اغلب ممکن است به یک بریس پشت که روزها بیمار آن را میبندد، برای سالیان دراز نیاز باشد.
تغییر شکل شدید ستون فقرات و دندهها
اختلال در فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های اجتماعی بیمار
اختلال تنفس
عفونت ریه
نارسایی احتقانی قلب
اين بيماري بدون درد پيشرفت ميكند و امكان دارد بهخاطر عدم تشخيص به موقع، يك قوس 10 درجه به قوسي 50 تا 60 درجه تبديل شود و آنگاه فقط بايد از درمانهاي تهاجمي و خطرناك كمك گرفت. متاسفانه بيتوجهي كودكان و والدين به انحناي ستون فقرات ميتواند باعث پيشرفت آرام بيماري شود.
اين بيماری میتواند باعث مشكلات خطرناكی نظير دردهاي شديد كمر، مشكلات تنفسی، دفورميتیهای اسكلتی و صدمات قلب و ريه شود.
حال اين سوال مطرح ميشود كه اگر اسكوليوز بدون درد است، پس چرا باعث كمردردهاي مزمن ميشود؟
فرض كنيد اسكوليوز فردی در 15 سالگي تشخيص داده شود. در صورت عدم درمان، مثلا در سن 50 سالگی، مشكلات جانبی ديگري آغاز ميشود. بنابراين در درازمدت در اين فرد عوارضي مثل درد پديدار ميشوند. اكثر عوارض بيماری مربوط به اسكوليوز درازمدت درمان نشده هستند.
درمان دردهای ستون فقرات در افراد مبتلا به اسكوليوز به مراتب دشوارتر است.
تشخيص ديرهنگام،جراحی خطرناک
برای تشخيص بيماری معاينه فيزيكی و راديوگرافی بيماری لازم است.
اگر قوس ستون فقرات بيشتر از 10 درجه باشد، بيمار مبتلا به اسكوليوز است. براي تشخيص قطعي بيماري، راديوگرافي الزامي است.
اين راديوگرافي بايد حتما بهصورت ايستاده تهيه شود تا امكان اندازهگيري قوس ستون فقرات بهطور صحيح امكانپذير باشد.
بهترین روش تشخیص ، معاینه دقیق توسط پزشك متخصص است. روشهای پرتونگاری (رادیو گرافیك) هم در تشخیص این معاینه كمك كننده است.
در اسكوليوز اگر از پشت به ستون فقرات نگاه كنيم ستون فقرات بهجاي اينكه مسيري مستقيم را به سمت بالا طي كند به سمت راست يا چپ زاويه پيدا كرده است.
در معاينه فيزيكی بيمار بايد كاملا” لخت باشد و هيچ گونه پوششی كه باعث از ديد افتادن يک علامت مهم باشد، نبايد وجود داشته باشد.
نگاه
در درمان بيماری اسكوليوز تشخيص زودرس آن بسیار اهمیت داردف زیرا هرچه بیماری زودتر تشخیص داده شود درمان بیماری با سرعت و کیفیت بیشتری پیش میرود.
پزشكان براي بيماراني با زاويه كمتر از 20 درجه صرفا معاينات پيگيرانه را پيشنهاد ميكنند. بيماراني كه در حال رشد هستند هر 3 تا 6 ماه بايد معاينه شوند و پزشك هرگونه تغيير و تشديد زاويه انحراف ستون فقرات را بررسي ميكند.
اگر قوس شديدتر، شود يا از ابتدا بيشتر از 20 درجه باشد بايد از بريسهاي ارتوپدی يا در موارد شديدتر از جراحي كمك گرفت. اگر قوس انحرافي ستون فقرات بين 25 تا 40 درجه باشد و بيمار، كودك در حال رشد باشد، پزشك استفاده از بريس را تجويز ميكند
توجه كنيد كه اين بريسها بيماري را درمان نميكنند بلكه از تشديد قوس جلوگيري ميكنند. اين درمان فقط در سنين رشد تجويز ميشود و اگر بعد از خاتمه سن رشد ميزان قوس افزايش نيافته بود، بيمار ميتواند از اين بريسها در ادامه زندگي خود استفاده كند و معمولا محدوديتي براي انجام فعاليتهاي عادي وجود ندارد.
اما اگر بههر دليلي درمان بينتيجه بود و قوس به درجه 40 تا 50 رسيد يا از ابتدا در همان درجه قرار داشت، تنها راه درمان جراحي ستون مهرههاست.
درمان قطعی بیماری مستلزم همكاری صمیمانه خود بیمار است. تغییر عادت در طرز نشستن غلط، استفاده از قوزبند ، فیزیوتراپی جهت رفع ضعف عضلات ستون فقرات كه می تواند عامل ایجاد كننده باشد، از درمانهای طبی است.
در صورتی كه بیماری آنچنان پیشرفت كرده باشد كه باعث بروز علائم حسی و حركتی در اندامها، اشكالات تنفسی و یا تغییر شكل شدید ستون فقرات باشد ممكن است جراحی در درمان كمك كننده باشد.
بنابر این سه روش درمانی وجود دارد:
متاسفانه جراحي تصحيح اسكوليوز يكي از خطرناكترين و پرعارضهترين انواع جراحيها در كودكان محسوب ميشود. روشهاي درماني ديگري هم نظير تحريكات الكتريكي عضلات، روشهاي كايروپركتيك و ورزش براي درمان اين بيماري پيشنهاد شده است كه هيچ مدرك علمي دال بر مفيد بودن آنها وجود ندارد
هيچ منبعي مفيد بودن اين روشها را تاييد نكرده است ولي معمولا متخصصان براي بهبود شرايط بدني و روحي بيمار در مجموع، ورزش را تجويز ميكنند. دقت كنيد كه اين ورزش براي درمان اسكوليوز نيست بلكه صرفا براي تقويت بدن بيمار است.
1. بد قرار گرفتن وضعیت بدن بخصوص در هنگام نشستن كه غالباً با سعی و كوشش در قرار دادن بدن در وضعیت صحیح اصلاح می شود. قوز كمر و طرق مقابله با آن
2. ضعف عضلات در بیماری های عضلانی بدن
3. قوز كه در مواردی مانند در رفتگی لگن و خمیدگی طبیعی ستون مهره ها دیده می شود.
4. بیماری های ستون مهره ها كه به وسیله بیمار و یا پزشك قابل اصلاح نیستند.
5. شكستگی ستون مهره ها در اثر تصادف یا تومور
6. علل مادرزادی
میزان شیوع این بیماری
بر اساس علل ایجاد كننده كه ذكر شد درصد شیوع آن در جامعه متفاوت است.
علایم و نشانه های ابتلا به این بیماری
برجستگی غیر عادی در ستون مهره ها همراه یا بدون انحناء جانبی ستون فقرات، درد، اشكال در راه رفتن، خستگی زودرس و در مراحل شدید بیماری ، اختلالات تنفسی و
عصبی از علایم آن است.
در مواردی كه علت ، وضعیت غلط در نشستن و یا ضعف عضلات باشد، اصلاح نشستن و برخاستن و تقویت عضلات ستون مهره ها به وسیله انجام نرمشهای سبك كمك كننده است.
طرز صحیح نشستن روی صندلی، رانندگی، خوابیدن، راه رفتن كمك كننده است. اما رعایت نكات بهداشتی، درمانی براساس علل بیشمار آن متفاوت می باشد.
ممكن است در اثر بی مبالاتی و نادیده گرفتن دستورات پزشك در انجام ورزشهای مخصوص، استفاده نامناسب از قوزبندها ، بیماری عود یا پیشرفت نماید.
بی علاقگی نوجوانان و دانش آموزان به نرمش و ورزش و وضعیت بد قرارگیری آنها هنگام نشستن پشت نیمكت های مدرسه بخصوص هنگام مطالعه می تواند از علل این بیماری باشد.
تشخیص بیماری اسکولیوز براساس معاینه فیزیکی و رادیوگرافی ستون فقرات مطرح میگردد.
بسیاری از موارد اسکولیوز خفیف بوده و درمان چندانی جز درمان فیزیکی بهمنظور تقویت عضلات پشت و اصلاح وضعیت فیزیکی ظاهری بدن نیاز ندارند.
در مورد کودکانی که به درمان بیشتری نیازمندند معمولاً استفاده از بریس طبی پشت (گاهی برای چندین سال) توصیه میشود. انواع جدیدتر بریس پس از پوشیده شدن کمتر در ظاهر قابل مشاهده بوده و این امکان را فراهم میآورند که فرد مانند افراد عادی لباس بپوشد.
در مورد بزرگسالان نیازمند درمان، ورزشهایی بهمنظور تقویت عضلات پشت توصیه میگردد (ورزش انحنای ستون فقرات را اصلاح نمیکند). از آنجا که در بزرگسالان رشد ستون فقرات متوقف شده است، استفاده از بریس پشت مؤثر نیست.
جراحی برای اصلاح تغییر شکل (تنها در موارد شدید) توصیه میگردد.
اگر طول دوپا نابرابر باشد، کفش مخصوص برای پای کوتاهتر ممکن است تجویز شود.
داروها در تصحیح این اختلال نقش ندارند. برای ناراحتی خفیف ناشی از عدم تعادل عضلات یا عوارض اسکولیوز میتوان از داروهای بدون نسخه نظیر آسپیرین یا استامینوفن استفاده کرد.
نرمشهای اختصاصی ممکن است بخشی از درمان باشد. اگر استفاده از بریس ضروری باشد، شرکت کردن بیمار در فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های ورزشی محدود میگردد. برخی فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری ها نظیر شنا و اسبسواری ممکن است توصیه شوند چون این فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری ها باعث تقویت عضلات پشت میگردند.
رژیم غذایی
رژیم خاصی نیاز نیست.
زمانی که، شک به پیدایش اسکولیوز در کودکتان میکنید حتما به یک متخصص مراجعه کنید.زیرا این مشکل هر چه زودتر تشخیص داده شود، راحت تر میشود آن را درمان کرد.
بریس میلواکی (miwaukee brace) قدیمی ترین وسیله برای اصلاح بیماری اسکولیوز است.در مطالعات مختلف به عنوان بهترین گزینه درمانی برای اسکولیوز مطرح شده است.میلواکی دارای سه سیستم شامل بخش کمربندلگنی,اسکلت آلومینیومی و سیستم های فشاری اصلاحی می باشد که این فشارها می بایست هر ماه توسط کارشناس ارتوزوپروتز چک شود و دوباره تنظیم گردد.
آدرس مطب:
تهران، اسلامشهر، نبش خیابان مهدیه، مجتمع گلستان، طبقه 3، واحد 506
تلفن : 56140745 – 56111339 (021)
مراجعین عزیز بعد از ظهرها از ساعت 16:00 الی 20:00 به کلینیک مراجعه نمایند
آدرس ما در شبکه های اجتماعی :
کوکی | مدت | توضیحات |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |