زگیل پا : علت و درمان
درمان کوتاهی پا
پا چنبری طیفی از ناهنجاری های پا را که معمولاً هنگام تولد (مادرزادی) وجود دارد توصیف می کند که در آن پای کودک شما از شکل یا موقعیتش پیچ خورده است. در پا چنبری ، بافتهای اتصال دهنده ماهیچه ها به استخوان (تاندون ها) کوتاهتر از حد معمول است. پا چنبری یک نقص مادرزادی نسبتاً شایع است و معمولاً یک مشکل جداگانه برای یک نوزاد تازه متولد شده سالم است.
کف پای پا می تواند خفیف یا شدید باشد. تقریباً نیمی از کودکان مبتلا به کف پای چپ در هر دو پا دارند. اگر فرزند شما دارای پای چوبی است ، راه رفتن عادی را دشوارتر می کند ، بنابراین پزشکان به طور کلی درمان آن را بلافاصله پس از تولد توصیه می کنند.
پزشکان معمولاً قادر به درمان موفقیت آمیز پا چنبری بدون جراحی هستند ، اگرچه گاهی اوقات کودکان بعداً نیاز به عمل جراحی بعدی دارند.
علائم پا چنبری
اگر فرزند شما پا چنبری دارد ، در اینجا ظاهر آن به شرح زیر است:
- قسمت بالای پا معمولاً به سمت پایین و داخل پیچ خورده و قوس را افزایش داده و پاشنه پا را به سمت داخل می چرخاند.
- پا ممکن است آنقدر شدید بچرخد که در واقع انگار وارونه است.
- پای آسیب دیده ممکن است کمی کوتاه تر باشد.
- ماهیچه های ساق پا در پای آسیب دیده معمولاً توسعه نیافته اند.
پا چنبری با وجود ظاهر ، هیچ گونه ناراحتی یا دردی ایجاد نمی کند.
زمان مراجعه به پزشک
به احتمال زیاد پزشک شما بر اساس ظاهر ، بلافاصله پس از تولد فرزند شما متوجه پا چنبری می شود. پزشک شما می تواند مناسب ترین درمان را به شما توصیه کند یا شما را به پزشکی متخصص در مشکلات استخوانی و ماهیچه ای (ارتوپد اطفال) ارجاع دهد.
علل
علت ابتلا به پا چنبری ناشناخته است (ایدیوپاتیک) ، اما ممکن است ترکیبی از ژنتیک و محیط باشد.
عوامل خطر
پسرها حدود دو برابر بیشتر از دختران در معرض ابتلا به پا چنبری قرار دارند.
عوامل خطر عبارتند از:
- سابقه خانوادگی. اگر هریک از والدین یا فرزندان دیگرشان دچار پاچنبری(کلاب فوت) شده باشند ، احتمال اینکه نوزاد نیز دچار این بیماری شود وجود دارد.
- شرایط مادرزادی. در برخی موارد ، کلاب فوت می تواند با سایر ناهنجاری های اسکلتی که در هنگام تولد وجود دارد (مادرزادی) همراه باشد ، مانند اسپینا بیفیدا ، نقص مادرزادی که زمانی ایجاد می شود که ستون فقرات و نخاع به درستی رشد نکرده یا بسته نشوند.
- محیط. سیگار کشیدن در دوران بارداری می تواند خطر ابتلا به پاچنبری در نوزاد را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
- مایع آمنیوتیک در دوران بارداری کافی نیست. مقدار کمی از مایعاتی که در رحم نوزاد را احاطه کرده اند ممکن است خطر ابتلا پا چنبری را افزایش دهد.
عوارض پا چنبری
تا زمانی که کودک شما شروع به ایستادن و راه رفتن نکند ، پا چنبری(کلاب فوت) هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. اگر گلاب فوت درمان شود ، به احتمال زیاد فرزند شما به طور عادی راه می رود. او ممکن است در موارد زیر مشکل داشته باشد:
- جنبش. پای آسیب دیده ممکن است کمی انعطاف پذیری کمی داشته باشد.
- طول پا. پای آسیب دیده ممکن است کمی کوتاه تر باشد ، اما به طور کلی مشکلات قابل توجهی در تحرک ایجاد نمی کند.
- سایز کفش. پای آسیب دیده ممکن است تا 1 1/2 اندازه کفش کوچکتر از پای آسیب دیده باشد.
- اندازه گوساله. ماهیچه های ساق پا در طرف آسیب دیده ممکن است همیشه کوچکتر از ماهیچه های طرف دیگر باشد.
با این حال ، اگر پا درمان نشود ، مشکلات جدی تری ایجاد می شود. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آرتروز. کودک شما به احتمال زیاد به آرتروز مبتلا می شود.
- تصور ضعیف از خود. ظاهر غیرمعمول پا ممکن است تصویر بدن فرزند شما را در دوران نوجوانی نگران کند.
- ناتوانی در راه رفتن عادی. پیچ خوردن مچ پا ممکن است اجازه ندهد کودک شما روی کف پا راه برود. برای جبران خسارت ، در موارد شدید ممکن است روی گوی پا ، قسمت خارجی پا یا حتی بالای پا راه برود.
- مشکلات ناشی از تنظیم راه رفتن. پیاده روی می تواند از رشد طبیعی ماهیچه های ساق پا جلوگیری کند ، باعث ایجاد زخم یا پینه بزرگ در پا شود و منجر به راه رفتن ناخوشایند شود.
پیشگیری از پا چنبری
از آنجا که پزشکان نمی دانند چه چیزی باعث ایجاد پا چنبری می شود ، شما نمی توانید به طور کامل از آن جلوگیری کنید. با این حال ، اگر باردار هستید ، می توانید کارهایی را انجام دهید تا خطر نقایص مادرزادی نوزاد را محدود کنید ، مانند:
- سیگار نکشیدن یا گذراندن وقت در محیط های دودی
- عدم مصرف الکل
- اجتناب از داروهایی که توسط پزشک تایید نشده است
درمان پا چنبری (کلاب فوت)
دو راه اصلی برای درمان پا چنبری وجود دارد. یک راه شامل کشش برای تغییر شکل پا است. مورد دیگر شامل جراحی است. اکثر موارد پا چنبری را می توان بدون جراحی با موفقیت درمان کرد.
برای اکثر نوزادان، کشش و تغییر شکل پا بهترین گزینه درمانی است. چند تکنیک قابل اعتماد برای درمان پاچنبری با کشش وجود دارد. پرکاربردترین روش پونستی نام دارد. درمان معمولاً در اسرع وقت پس از تولد، معمولاً در هفته اول شروع می شود. این بهترین و ساده ترین زمان برای تغییر شکل پا است.
روش پونستی (Ponseti)
با این روش از کشش در ترکیب با گچ استفاده می شود. پزشک شما (یا متخصص ارتوپدی) پای کودک شما را به سمت موقعیت صحیح کشیده و سپس یک گچ روی آن قرار می دهد تا آن را در آنجا نگه دارد. هر هفته یا بیشتر، پزشک گچ را برمی دارد، پا را بیشتر به سمت موقعیت صحیح کشیده و دوباره گچ می گیرد. این کار تا زمانی که پا کاملاً در موقعیت صحیح قرار گیرد (معمولاً چند ماه) ادامه خواهد داشت.
گاهی اوقات، پزشک باید بخشی از تاندون آشیل را که پاشنه پای کودک شما را به ماهیچه ساق پای او متصل می کند، ببندد. انجام این کار به تاندون اجازه می دهد تا به طول طبیعی رشد کند. اگر این مورد نیاز باشد، پزشک قبل از گذاشتن گچ نهایی نوزاد، برش را انجام می دهد.
هنگامی که گچ نهایی بسته شد، احتمالاً کودک شما نیاز به پوشیدن کفشهای مخصوص(طبی) و احتمالاً بریس(ارتز) دارد. آنها مجبور نخواهند بود این وسایل را برای همیشه بپوشند. ممکن است چندین ماه یا حتی چند سال باشد. همچنین باید تمرینات کششی را با کودک خود ادامه دهید.
عمل جراحي
هنگامی که پای چنبری شدید است، جراحی اغلب بهترین گزینه برای کودک شما است. جراح (معمولاً یک جراح ارتوپد) برای بلند کردن تاندونهای پا کار میکند و همچنین ممکن است نیاز به تنظیم مجدد استخوانها و مفاصل داشته باشد.
پس از جراحی، کودک شما احتمالاً برای چند ماه گچ می گیرد. همچنین ممکن است پس از برداشتن گچ، پزشک کفشهای مخصوص و بریس برای نوزادتان تجویز کند.
در موارد نادر، کلاب فوت(پا چنبری) به طور کامل قابل اصلاح نیست. اغلب اوقات، نوزادانی که پای پرانتزی داشتند و تحت درمان قرار گرفتند، میتوانند با افزایش سن زندگی فعالی داشته باشند.
تهیه بریس طبی برای درمان پا چنبری
شما میتوانید بریس هایی که برای درمان پاچنبری ( کلاب فوت ) مورد استفاده قرار میگیرند را از موسسه ارتوپد فنی توان طب تهیه کنید.
آدرس مطب :
تهران، اسلامشهر، نبش خیابان مهدیه، مجتمع گلستان، طبقه 3، واحد 506
تلفن : 56140745 – 56111339 (021)
مراجعین عزیز بعد از ظهرها از ساعت 16:00 الی 20:00 به کلینیک مراجعه نمایند