پروتز پای مصنوعی وسیله ای است که جایگزین پای قطع شده خواهد شد و به منظور بازگشت درصدی از توانمندی مورد نیاز فعالیت های روزمره ساخته میشود. همچنین به جهت زیبایی و حفظ تعادل بدن نیز از آن استفاده میکنند.

پای مصنوعی

پروتز پای مصنوعی

پای مصنوعی نوعی پروتز است که جایگزین عضو(پا)قطع شده میشود و برای حفظ ظاهر بدن و بازگشت بخش قابل توجه‌ای از توانایی های حرکتی فرد دچار قطع عضو مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از عضو مصنوعی میتواند بسیار مفید واقع شود و امید به برگشت روال عادی زندگی را در افراد دچار قطع عضو افزایش دهد.

چه زمانی باید استفاده شود؟

پای مصنوعی را زمانی مورد استفاده قرار می‌دهند که قسمتی از پای بیمار یا تمام آن قطع شده باشد، که معمولا به دلیل ابتلا به بیماری دیابت و یا وارد شدن ضربه، قطع شده است. پای مصنوعی میتواند تا حدود قابل توجه‌ای توانایی های از دست رفته فرد را برای انجام فعالیت های روزانه بازگرداند.

آنها عملکرد و گاهی اوقات حتی ظاهر یک پای واقعی را تقلید می کنند. برخی افراد هنوز برای راه رفتن با پای مصنوعی به عصا یا واکر نیاز دارند، در حالی که برخی دیگر می توانند آزادانه راه بروند. 

ساخت این محصول فرآیندی (نسبتاً) پیچیده دارد و باید متخصصین ارتز و پروتز آن را بسازند.

پای مصنوعی انواع مختلفی دارد،که از وسیله‌ای ابتدایی که برای راه رفتن روی سطح صاف طراحی شده است تا پای مصنوعی پیشرفته که داری هوش مصنوعی است و دویدن یا شرکت در فعالیت‌های ورزشی حرفه‌ای را امکان پذیر می‌کند.

پای مصنوعی

همچنین فیزیوتراپی و کار درمانی نیز ضروری است زیرا؛ به فرد دچار آمپوتاسیون آموزش میدهد که چگونگه انجام دادن فعالیت های روزمره خود در خانه یا محل کار را پیش ببرد.

این را مدنظر داشته باشید که زمان شروع برای استفاده و بکارگیری از پروتز پای مصنوعی در بیماران میتواند تفاوت هایی داشته باشد، به صورت کلی این فرایند به طور معمول چند هفته پس از جراحی شروع می‌شود.

در طول هفته ی اول پس از جراحی به طور معمول از محافظ های اعضاء استفاده میشود.

←ساخت انواع پروتز پای مصنوعی شامل مچ پا، زیر زانو، بالا و روی زانو و لگن با بهترین متریال و کیفیت ساخت در موسسه ارتوپد فنی توان طب.

انواع پروتز پای مصنوعی :

پای مصنوعی

در ادامه انوع پروتز پای مصنوعی شرح داده می‌شود.

پروتز موقت :

در این قسمت سعی می شود شما را در جریان دریافت پروتز موقت قرار دهد. پروتز موقت حدود چهار تا دوازده هفته پس از عمل بسته به نوع خوب و سریع ترمیم خط بخیه مناسب است. پروتز موقت اولین پروتز شماست. به شما کمک می کند که:

  1. به بستن و برداشتن (پوشیدن و انداختن) پروتز عادت کنید
  2. پوست با فشارها و نیروهای جدید استفاده از پروتز عادت می کند
  3. راه رفتن روی پروتز را بیاموزید
  4. به شما کمک می کند تا جوراب های مورد نیاز خود را با تغییر حجم اندام باقیمانده خود یاد بگیرید

به منظور انجام این کارها ، نحوه طراحی و ظاهر این پروتز اول به احتمال زیاد با پروتزهای آینده شما متفاوت خواهد بود.

پروتز نهایی :

جهت گرفتن قالب سوکت نهایی محتملاً باز هم از فن‌آوری لیزر برای اسکن به جهت تهیه تصویر های نهایی استفاده خواهد شد.

تصاویر به جهت تنظیم‌های ظریف و ضروری توسط متخصص و بیمار مورد بررسی قرار میگیرد.

اکثر بیمار ها تمایل به حضور در فرایند اندازه گیری پای مصنوعی حضور داشته باشند و بتوانند تصویرهای اسکن شده را و اطلاعات کالبدشناختی را به آسانی در کامپیوتر مشاهده کنند.

امکان دارد عضو باقی مانده به مداخله بیشتر و قالب گیری با گچ سوکت نیز احتاج داشته باشد.

بهترین و مناسب ترین رویکرد برای ساخت سوکت در مراکز ارتوپد فنی وجود دارد زیرا بر اساس نیازهای فردی تعیین میشود.
پروتز پای مصنوعی جایگزین برای قسمتی از عضو از دست رفته یا تمام عضو است.

البته عضو مصنوعی(پروتز) هیچ‌ وقت نمیتواند همانند عضو اصلی طبیعی عمل کند، اما با این حال به فردی که دچار قطع عضو شده است کمک می‌کند تا بتواند از عهده بسیاری از کارها بربیاید؛

اگر شخص بیمار بخواهد به درستی از پروتز استفاده کند و بسیاری از کار های خود را پیش ببرد لازم است که شخص انرژی و ارداه ی خود را به منظور یادگیری روش استفاده از عضو مصنوعی تلفیق کند.

به منظور راحتی، فرد باید همکاری لازم را در زمینه اندازه کردن، فرایند طراحی پروتز و آموزش با متخصص ارتوپد فنی و متخصص فیزیوتراپی به عمل آورد زیرا، این امر راحتی فرد را تا حد زیادی تضمین می‌کنند.

اندازه کردن پروتز

به طور کلی هر چه پروتز(پای مصنوعی) با سرعت بیشتری اندازه گیری و کار گذاشته شود، فرد بیمار سود بیشتری خواهد برد.

یکی از مشکل ترین موانعی که متخصص ارتوپد فنی و شخص بیمار با آن برخورد می‌کنند تورم قسمت باقی‌مانده عضو قطع شده، به دلیل جمع شدن مایع، است.

باوجود اقدام‌های خاص برای کاهش میزان ورم تورم، اندازه کردن پروتز به سختی صورت میگیرد.

پانسمان کردن محکم در مهار تورم مناسب است؛ البته پس از باز کردن این پانسمان و زمانی که از پروتز(پای مصنوعی) استفاده نمی شود، باند کشی برای جلوگیری از تورم مورد استفاده قرار می گیرد.

شیوه ی درست پانسمان کردن به بیمار یاد داده می‌شود و به طور معمول انتظار می‌رود که فرد توانایی انجام پانسمان را بدست آورد.

برای یک فرد بزرگسال معمولی، 1 یا 2 عدد باند کشی با عرض 10 cm کفایت می‌کند. هنگام بستن باند باید تا اندازه توان کشش باند، آن را کشید.

قسمت انتهایی عضو قطع شده باید به طور دائماً پانسمان باشد، اما باندها را باید هر 4 تا 6 ساعت تعویض کرد و اصلا نباید پانسمان بیش از 12 ساعت روی عضو قطع شده باقی بماند. همچنین در صورتی که عضو ضربان داشت، پانسمان باید تعویض شود.

البته می‌توان به جای باندهای کشی از”جوراب‌های منقبض کننده” مخصوص با خاصیت ارتجاعی استفاده کرد، هر چند برخی معتقداند این جوراب‌ها به اندازه یک پانسمان مناسب کارآمد نیستند، اما بدون شک جوراب‌های منقبض کننده از پانسمان اشتباه بهتر هستند.

خواه جوراب منقبض کننده استفاده شود خواه باند کشی، باید آن را دست کم سه بار در روز عوض کرد و انتهای عضو را به شدت به مدت 10 تا 15 دقیقه ماساژ داد و سپس جوراب یا پانسمان را به سرعت استفاده کرد.

ساخت پروتز پای مصنوعی

پای مصنوعی

بیمار چند هفته یا چند ماه پس از جراحی قطع عضو به متخصص ارتوپدی فنی مراجعه می‌کند. وی اندازه‌گیری‌های لازم را انجام می‌دهد و قالبی را از انتهای باقی مانده عضو برای ساخت پای مصنوعی موقت تهیه می‌کند.

استفاده از پروتز پای مصنوعی موقت معمولا یک سال یا بیشتر طول میکشد، میتوان اینگونه گفت که پروتز موقت پا تا زمان بهبود عضو قطع شده و تغییر شکل و اندازه آن در اثر آتروفی عضلانی، به کار برده می شود.

فردی که دچار قطع عضو شده است، پس از رسیدن قسمت باقی مانده عضو به حالت پایدار باید مجدد به مرکز ارتوپد فنی مراجعه کند تا جزییات مورد نیاز در رابطه با گونه‌های مختلف اعضاء مصنوعی دائمی در دسترس به دست آید.

در ضمن متخصص ارتوپدی فنی جهت ساخت پروتز پای مصنوعی دائمی قالب دیگری را از انتهای باقی مانده عضو تهیه می‌کند. پس از آزمایش پای مصنوعی در مطب متخصص پروتز و هنگام فعالیت روزانه، بیمار برای اندازه کردن نهایی به مطب بازمی‌گردد.

برای کسب اطمینان قبل از نهایی شدن پروتز، بیمار باید در موسسه ارتوپدی فنی، پروتز پای مصنوعی را مورد آزمایش قرار دهد. همچنین میتوان در صورت تمایل بیمار، پوشش زیبا و مناسبی را که به انتخاب خود بیمار است بر روی پروتز نصب کرد.

در ساخت پروتز پا از اجزاء مختلف و گوناگون زیادی استفاده میشود که میتوان بسیاری از آنان را جایگزین کرد. به طور مثال قسمت هایی همانند: زانو، کف پا یا لاینر تفاوت قابل توجه ای را در راحتی و بهبود عملکرد پروتز پا به وجود می‌آورد.

نکاتی مانند وزن و میزان فعالیت فردی باید در انخاب مدل مناسب پروتز مدنظر گرفته شود.

اجزای یک پای مصنوعی

پای مصنوعی

ممکن است برای شما مفید باشد که در مورد قسمت های مختلف پای مصنوعی خود ، که ممکن است شامل هر یک یا همه اجزای زیر باشد ، بدانید:

پروتز

پروتز یک وسیله مصنوعی است که جایگزین قسمتی از بدن می شود که در اثر ضربه ، بیماری یا بیماری مادرزادی از دست رفته است. اجزای پروتز بستگی به قسمت بدن دارد که جایگزین می شود. به عنوان مثال ، اگر پروتز جایگزین یک پا می شود ، می توانید آن را پای مصنوعی بنامید.

سوکت

سوکت اندام باقی مانده شما را به پروتز متصل می کند و پایه دستگاه است. تناسب مناسب برای اطمینان از عملکرد راحت و موثر ضروری است. از آنجا که هیچ دو اندام باقیمانده یکسان نیستند ، سوکت به طور سفارشی طراحی و ساخته می شود که متناسب با فرم اندام باقیمانده شماست و برای الگوهای فردی عصب و پوست مناسب است.

آستر(Liner)

آستر نقش مهمی در تعلیق سوکت از اندام باقی مانده دارد. همچنین به عنوان یک سد محافظ بین پوست و سوکت شما عمل می کند. از آنجا که سوکت و سوسپانسیون برای عملکرد موثر یک پای مصنوعی ضروری هستند ، نمی توان در اهمیت انتخاب آستر مناسب اهمیت داد.

سه راه اصلی برای اتصال یک آستر به سوکت شما وجود دارد:

  • یک سنجاق قفل کننده در انتهای دورترین قسمت از اندام باقی مانده (آستر قفل کننده)
  • یک آستین اضافی روی آستر و سوکت (آستر cushion) استفاده می شود
  • خلاء با مهر و موم (آستر مهر و موم)

اخیراً ، اثربخشی آسترهای آب بندی ، که اساساً از طریق یک سیستم خلاء منفعل عمل می کنند ، با افزودن یک پمپ که هوا را از سوکت خارج می کند ، نشان داده شده است و یک اتصال محکم تر ایجاد می کند.

پروتز زانو

زانوی مصنوعی با ایجاد ایمنی ، تقارن و حرکت نرم هنگام راه رفتن ، عملکرد یک زانوی بیولوژیکی را تقلید می کند. همچنین ثبات هنگام ایستادن و دامنه حرکتی را فراهم می کند که نشستن و زانو زدن را ممکن می سازد.

یکی از پیچیده ترین مفاصل بدن انسان زانو است، بنابراین طراحی یک پروتز که مانند یک زانو بیولوژیکی عمل می کند می تواند چالش برانگیز و سخت باشد.

اگر طراحی کاربر را مجبور به راه رفتن غیرطبیعی کند ، ممکن است درد کمر و لگن را تجربه کند یا اگر زانو با شرایط فیزیکی کاربر مطابقت نداشته باشد ، ممکن است باعث زمین خوردن او شود.

حتماً با متخصص پروتز خود تماس بگیرید تا اطمینان حاصل کنید که از راحتی و عملکرد زانوی مصنوعی خود برای رفع نیازهای حرکتی خود استفاده می کنید.

پای مصنوعی

یک پای مصنوعی باید عملکرد پای بیولوژیکی را با فراهم آوردن یک سکوی ایمن ، کنترل تفاوت در زمین و اجازه راه رفتن به صورت طبیعی و متقارن تقلید کند. پا جزء اصلی پروتز است که وظیفه جذب شوک ناشی از برخورد با زمین را بر عهده دارد.

آداپتورها

آداپتور هر جزء مصنوعی است که اجزای اصلی مانند آستر ، زانو و پا را به هم متصل می کند. آداپتورها می توانند از اجزایی مانند یک لوله ساده (که به آن پیلون گفته می شود) گرفته تا یک شیر خروجی در سیستم خلاء متفاوت باشد.

Cosmesis

کومزسیس(Cosmesis) یک پوشش واقعی است که از موادی مانند سیلیکون یا PVC ساخته شده است. هدف آن شبیه سازی اندام بیولوژیکی است و ممکن است با کک و مک ، رگ ، مو یا حتی خالکوبی تشکیل شده باشد.

Cosmesis همچنین می تواند از اجزای پروتز در برابر عناصر محافظت کند. برخی از انواع کوزم ها آماده هستند ، اما برای ظاهر واقع بینانه ، Cosmesis باید به طور سفارشی توسط متخصص پروتز طراحی و ساخته شود.

استفاده از cosmesis یک انتخاب شخصی است. هنگام تصمیم گیری در مورد پوشیدن یا نپوشیدن آن ، می توانید مزایای ظاهر یک cosmesis را در برابر هزینه های اضافی و تأثیرات احتمالی بر عملکرد مقایسه کنید.

اجزای تخصصی

فناوری پروتز راه زیادی را برای کمک به افراد مبتلا به قطع عضو برای تحرک بیشتر و زندگی بدون محدودیت طی کرده است. برخی از پیشرفته ترین پروتزها ، مانند پروتزهای بیونیک ، دارای رایانه های ریزپردازنده و هوش مصنوعی (AI) هستند که به طور خودکار با تغییرات زمین سازگار شده و زمان واقعی را با سرعت و سبک راه رفتن شما سازگار می کند.

در حالی که می توان از پروتز یکسانی برای طیف وسیعی از فعالیت ها مانند پیاده روی ، دویدن و دوش استفاده کرد ، سایر فعالیت ها ، مانند دوومیدانی ، دویدن در مسافت های طولانی و شنا ، نیاز به پروتز تخصصی دارد.

اگر قصد دارید به طور منظم در دوومیدانی فعالیت کنید، بهتر است از اجزای ساخته شده مخصوص آن ، مانند تیغه یوزپلنگ استفاده کنید.

یکی از ابتکارات اخیر Össur پروتز پای متقاطع منحصر به فرد است که از طرح اصلی یوزپلنگ الهام گرفته است. اگرچه در درجه اول برای استفاده روزمره طراحی شده است ، اما Cheetah Xplore به کاربر اجازه می دهد بدون تغییر پروتز در ورزش ها و فعالیت های مختلف شرکت کند.

با بحث آشکارا درباره بلندپروازی ها و الزامات شیوه زندگی خود با متخصص پروتز خود در حالی که از فناوری جدید مطلع هستید ، می توانید مطمئن باشید که از این فناوری برای کمک به ادامه زندگی بدون محدودیت استفاده می کنید.

بیمارانی که دچار قطع عضو هستند بدانند!

پای مصنوعی

مسئله ای مهم در افرادی که دچار قطع عضو شده اند عملکرد عادی و روزمره‌ی بیمار بدون گرفتن کمک از دیگران و با استفاده از وسایل کمکی می باشد.

متاسفانه به دلیل آمار زیاد تصادفات در کشور ما افراد بسیاری دچار قطع عضو میشوند و به عضو مصنوعی مانند: دست، پا ، انگشتان و… احتیاج پیدا میکنند.

همچنین افرادی که دچار معلولیت هایی همچون انحرافات ستون فقرات(اسکولیوز)، ضایعه نخاعی، فلج مغزی و… احتیاج دارند به وسایل کمکی.

با استفاده از تکنولوژی های بروز برای ساخت انواع پروتز و ارتز خطاهای انسانی تقریبا حذف شده اند و مراکز ارتوپد فنی میتوانند از عملکرد مناسب وسایل ارتوپدی اطمینان حاصل کنند.

موسسه ارتوپد فنی توان طب با توجه به ارزیابی های بیومکانیکال و اسکن های تخصصی اقدام به ساخت وسایل ارتز و پروتز میکند. با توجه به این موضوع، درصد خطای انسانی پایین آمده و وسایل مناسب تری جهت استفاده ی فرد ساخته میشود.

زمان استفاده از پروتز پای مصنوعی :

افراد دچار قطع عضو به طور معمول چند هفته پس از جراحی از پروتز استفاده میکنند. به منظور تسریع در روند بهبود می شود از حرکت‌های اصلاحی و توانبخشی‌ استفاده کرد.

همچنین پزشکان نیز تلاش خود را برای نگه داشتن عضو باقی مانده در شکل صحیح و حفظ عملکرد و استقامت کلی آن میکنند.

هنگام انداره گیری برای ساخت پروتز مصنوعی معمولا فشاری روی فرد وارد نمی شود و پس از طی کردن مراحل پروتز منحصر به فردی که برای بیمار ساخته شده است تحویل بیمار داده میشود.

خرید و سفارش پروتز پای مصنوعی:

موسسه ارتوپدی فنی توان طب

در موسسه ارتوپدی فنی توان طب، پروتز پای مصنوعی، با بهره‌گیری از بهترین روش ها ساخت و اندازه‌گیری و استفاده از تجهیزات بروز در ساخت، توسط کارشناسان باتجربه ارتز و پروتز برای بیماران تهیه می شود.

هدف ما ساخت انواع پروتز پای مصنوعی است که تا حد امکان ظاهری طبیعی داشته باشد و نگهداری از آن برای فرد، راحت و آسان باشد، همچنین بتواند تا حدود قابل توجه‌ای توانایی های فرد دچار قطع عضو را برگرداند.

البته مراقبت بیمار از پروتز نقش بسیار زیادی برای دستیابی به بهترین نتایج را دارد.

←بهترین کیفیت و ارزان ترین قیمت، برای انواع پروتز پا را با ما تجربه کنید

آدرس مطب :

تهران، اسلامشهر، نبش خیابان مهدیه، مجتمع گلستان، طبقه 3، واحد 506
تلفن : 56140745 – 56111339 (021)

مراجعین عزیز بعد از ظهرها از ساعت 16:00 الی 20:00 به کلینیک مراجعه نمایند