17 تا از رایج ترین مشکلات پا
کوتاهی پا (یک پا بلندتر از پای دیگر): چگونه تشخیص دهیم و چه کار کنیم
قطع عضو یا آمپوتاسیون چیست و چه عللی دارد؟
قطع عضو عبارت است از از دست دادن یا برداشتن قسمتی از بدن مانند انگشت ، انگشت پا ، دست ، پا ، بازو یا ساق. این می تواند یک تغییر زندگی باشد که بر توانایی شما در حرکت ، کار ، تعامل با دیگران و حفظ استقلال شما تأثیر می گذارد. درد مداوم ، پدیده اندام های فانتوم و ضربه های روحی می تواند بهبود را پیچیده کند.
به عبارتی دیگر..
قطع عضو عبارت است از برداشتن قسمتی از بدن از طریق جراحی ، مانند بازو یا پا. اگر شما ، یک دوست یا یکی از اعضای خانواده خود ، اخیراً قطع عضو داشته اید یا قصد دارید آن را قطع کنید ، این موضوع ممکن است مفید باشد.
فهرست مطالب
- 1 علل قطع عضو چیست؟
- 2 قطع عضو ، دیابت و بیماریهای عروقی
- 3 قطع عضو مربوط به سرطان
- 4 قطع عضو برای عفونت شدید
- 5 قطع عضو مادرزادی چیست؟
- 6 انواع جراحی قطع عضو
- 7 تیم جراحی قطع عضو
- 8 رویکردهای جراحی برای آمپوتاسیون
- 9 آمپوتاسیون استاندارد
- 10 پلاستیک چرخشی(Rotationplasty)
- 11 التیام و مراقبت از زخم پس از آمپوتاسیون
- 12 اندام شبح و دیگر مسائل حسی پس از آمپوتاسیون
- 13 خطر سقوط بعد از آمپوتاسیون
- 14 کنترل درد بعد از قطع عضو
- 15 برخی از سوالات رایج
- 16 علت اصلی قطع عضو چیست؟
- 17 قطع عضو چگونه انجام می شود؟
- 18 چرا یک پا قطع میشود؟
- 19 آیا از دست دادن عضو ، عمر شما را کوتاه می کند؟
- 20 آیا قطع عضو یک جراحی بزرگ است؟
- 21 چه زمانی باید قطع شود؟
- 22 آیا قطع عضو دردناک است؟
- 23 شایع ترین قطع عضو چیست؟
- 24 آیا افراد قطع پا نیاز به فیزیوتراپی دارند؟
- 25 در صورت قطع عضو چه اتفاقی می افتد؟
- 26 با قطع عضو بدن چه می کنید؟
- 27 بهبودی بعد از قطع عضو زیر زانو چقدر است؟
- 28 خدمات موسسه توان طب
علل قطع عضو چیست؟
یک فرد می تواند با ضربه ای ناشی از یک وسیله نقلیه موتوری ، تصادف شغلی یا صنعتی یا آسیب رزمی مواجه شود. صدمات ناشی از ضربه حدود 45 درصد از تمام قطع عضوها را تشکیل می دهد. یک قسمت بدن را می توان در یک تصادف شدید قطع یا پاره کرد ، یا می تواند در اثر ضربه خوردگی یا سوختگی شدید به قدری آسیب ببیند که نجات پیدا نکند.
اگر تخریب بافت ، عفونت یا بیماری بر قسمتی از بدن تأثیر بگذارد که باعث ترمیم یا به خطر افتادن زندگی فرد نشود ، ممکن است با قطع جراحی آن قسمت برداشته شود.
ضربه یا بیماری که جریان خون را به مدت طولانی در قسمت بدن قطع می کند ، همچنین می تواند باعث مرگ بافت شود که نیاز به قطع عضو دارد. یک مثال سرمازدگی است که می تواند به رگ های خونی انگشتان دست و پا آسیب برساند و در نهایت نیاز به برداشتن آنها داشته باشد.
قطع عضو ، دیابت و بیماریهای عروقی
حدود 54 درصد از تمام قطع های جراحی ناشی از عوارض بیماری های عروقی و سایر شرایطی است که بر جریان خون تأثیر می گذارد ، مانند دیابت و بیماری شریانی محیطی (PAD).
مشکلات مزمن عروقی می تواند منجر به مرگ بافت در انگشتان پا ، پا و ساق پا شود. از بیمارانی که به دلیل عوارض ناشی از این بیماری قطع عضو می شوند ، تقریباً نیمی از آنها طی پنج سال از عمل قطع عضو جان خود را از دست می دهند.
قطع عضو مربوط به سرطان
برداشتن دست ، پا ، بازو یا پا برای جلوگیری از شیوع انواع خاصی از سرطان ها کمتر از 2 درصد از قطع عضوها را شامل می شود. سرطان هایی مانند سارکوم می توانند بر استخوان و بافت نرم اندام ها تأثیر بگذارند ، و اگر سرطان خیلی بزرگ باشد یا تهاجمی نباشد ، اگر عود کند یا در اعصاب یا عروق خونی گسترش یابد ، ممکن است قطع عضو ضروری باشد.
سرطان های پیشرفته که روی قسمت فوقانی ساق پا تأثیر می گذارد ، می تواند منجر به یک عمل قطع عضو به نام اختلال مفصل ران شود که تمام استخوان ران (استخوان ران) را از لگن خارج می کند.
قطع عضو برای عفونت شدید
سپتی سمی یا مسمومیت خون، این اتفاق زمانی می افتد که باکتری های مقاوم به دارو بر بدن غلبه کرده و در سراسر جریان خون پخش می شوند. سپتی می تواند بر جریان خون تأثیر بگذارد و باعث مرگ بافت بخصوص در انگشتان دست و پا شود. اگر داروهای آنتی بیوتیکی نتوانند عفونت را کنترل کنند ، سپتی شدید می تواند کشنده باشد.
یکی از علل سپتی(سپسیس) ، باکتری مننگوکوک است که باعث شکل جدی مننژیت می شود – التهاب پوشش های مغز و نخاع. استافیلوکوک اورئاس مقاوم به متی سیلین (MRSA) ، که همچنین یک باکتری است ، می تواند باعث ایجاد یک بیماری شدید به نام عفونت نکروزه کننده بافت نرم یا فاشیات شود. برای این و سایر عفونت های خطرناک که در قسمتی از بدن رخ می دهد و بیمار بدون آنها زنده می ماند ، ممکن است قطع عضو برای نجات جان فرد ضروری باشد.
قطع عضو مادرزادی چیست؟
این یک روش نیست ، بلکه اصطلاحی است که به دست ، پا ، بازو یا پای مفقود شده یا ناقص شکل گرفته در هنگام تولد اشاره دارد. اگر کودک ، والدین و تیم مراقبتی تشخیص دهند که چنین مداخله ای می تواند عملکرد و رفاه کودک را بهبود بخشد ، ممکن است کودکانی که با قطع عضو مادرزادی متولد می شوند ، در اواخر عمر تحت عمل جراحی قرار گیرند یا اندام مصنوعی بر آنها نصب شود.
انواع جراحی قطع عضو
روش جراحی بستگی به قسمت آسیب دیده بدن ، دلیل قطع عضو و میزان آسیب استخوان و بافت دارد. قطع انگشت ممکن است یک روش کوچک اما پیچیده باشد که با پوست ، تاندون ها و اعصاب کار می کند و باعث عملکرد خوب حرکتی و استفاده بهینه از دست می شود. برداشتن بازو یا پا می تواند مستلزم جراحی بزرگی باشد که مستلزم مهارت در دست زدن و تثبیت تمام بافت های مختلف بدن از جمله پوست ، عروق خونی ، ماهیچه ها ، اعصاب ، تاندون ها و استخوان است.
برای برداشتن انگشت پا ، انگشت دست، پا ، دست ، بازو ، جراح ممکن است استخوان را بریده یا مفصلی را جدا کرده و استخوان ها را در محل برخورد مانند زانو یا آرنج از هم جدا کند.
قطع عضو ممکن است به صورت مرحله ای انجام شود. ممکن است یک روش تجدید نظر برای رفع پارگی بافت ، درد مزمن ، زخم یا سایر مسائل مربوط به سلامتی ضروری باشد.
انواع قطع عضو فوقانی
- قطع عضو دست: برداشتن قسمتی از دست
- اختلال در مچ دست: برداشتن دست پس از جدا كردن آن از بازو در مچ دست
- قطع عضو زیر آرنج: برداشتن قسمتی از بازوی تحتانی با برش روی استخوان های بازو (شعاع و اولنا)
- اختلال در آرنج: برداشتن قسمت تحتانی بازو پس از جدا شدن آن از بالای بازو در آرنج
- قطع بالای آرنج: برداشتن قسمت تحتانی بازو ، آرنج و قسمتی از بازو با برش دادن استخوان بالای بازو (استخوان بازو)
- اختلال در شانه: برداشتن کل بازو پس از جدا شدن آن از شانه
- قطع اوليه: برداشتن بازو و قسمتي از شانه (استخوان هاي شانه مي تواند شامل ترقوه و كتف باشد)
انواع قطع اندام تحتانی
- قطع بخشی از پا: برداشتن قسمتی از پا (انواع زیادی از قطع عضو پا وجود دارد)
- اختلال در مچ پا: برداشتن پا پس از جداسازی آن از ساق پا در مچ پا
- قطع عضو زیر زانو: برداشتن پا و قسمتی از ساق پا با بریدن استخوان های ساق پا (درشت نی و ساق پا)
- اختلال زانو: برداشتن ساق پا با جدا کردن آن از ساق پا در زانو
- قطع عضو بالای زانو: برداشتن ساق پا ، زانو و قسمتی از قسمت فوقانی ساق پا با برش روی استخوان بالای ساق پا (استخوان ران)
- اختلال در مفصل ران: برداشتن کل پا با جدا کردن آن از لگن در مفصل ران
- قطع لگن یا hemipelvectomy: برداشتن کل پا و قسمتی از لگن
دو قطع عضو عبارت است از برداشتن هر دو دست ، پا ، بازوها یا پاها.
تیم جراحی قطع عضو
جراحان ارتوپدی و ارتوپدی انکولوژی با یک جراح پلاستیک و ترمیمی به همراه طیف وسیعی از پرستاران و تکنسین های جراحی برای انجام یک عمل جراحی قطع عضو عمل می کنند. آنها با هم ، قسمت بیمار یا آسیب دیده بدن را برمی دارند و سپس با استخوان و بافت نرم باقی مانده کار می کنند تا کنده را شکل دهند. تیم جراحی ممکن است بافت نرم را در انتهای اندام ایجاد کند تا به پروتز کمک کند ، یا استخوان را در محل استخوان خود باقی بگذارد (OI).
رویکردهای جراحی برای آمپوتاسیون
جراحانی که قطع عضو را انجام می دهند سعی می کنند تا آنجا که ممکن است بدن اولیه فرد را حفظ کنند ، در حالی که تمام بافت های آسیب دیده یا بیمار را که می تواند بر سلامت ، ایمنی یا راحتی بیمار تأثیر بگذارد ، بردارند.
هنگام تصمیم گیری برای انجام بهترین روش قطع عضو ، جراحان تأثیر این روش بر تحرک ، احساس و ظاهر فرد را در نظر می گیرند. اگر برنامه مراقبت توانبخشی شامل یک دستگاه مصنوعی (به طور مثال: دست مصنوعی) باشد ، قطع عضو باید از مناسب بودن و عملکرد مناسب پروتز اطمینان حاصل کند.
برخی از روشهای رایج قطع عضو عبارتند از:
آمپوتاسیون استاندارد
جراحان اندام را برداشته و ماهیچه ها را به انتهای بریده شده استخوان متصل کرده و آن را با پوست می پوشانند. اگر قرار است پای مصنوعی (مصنوعی) در اختیار بیمار قرار گیرد ، باید اندام انتهایی به اندازه کافی با بافت نرم بیمار پوشانده شود تا پروتز راحت باشد و بتواند بدون ایجاد درد ، عفونت و شکست بافت تحمل وزن کند.
Osseointegration (OI)
جراحان قسمتی از بدن را برداشته و ایمپلنت فولادی را در کنده استخوان باقی مانده قرار می دهند. پروتز می تواند به آن قطعه کاشته شده متصل شود. هنگامی که برای قطع پا استفاده می شود ، این روش می تواند استخوان های پا و ران را قادر کند تا وزن بدن را به جای بافت نرم باقی مانده جذب کنند ، بنابراین ایستادن و راه رفتن برای بیمار طبیعی تر به نظر می رسد.
پلاستیک چرخشی(Rotationplasty)
در حین انجام پلاستیک روتاسیون ، که ممکن است برای برخی از بیماران مبتلا به تومور در استخوان یا بافت نرم انتخابی باشد ، جراحان قسمتی از اندام را که سرطان در آن قرار دارد برداشته و هر بافت سالم زیر تومور را به عقب برگردانده و مجدداً به آن وصل می کنند.
به عنوان مثال ، اگر جراحی سرطان نیاز به قطع زانو فرد داشته باشد ، ممکن است استخوان و بافت مچ پا در آن پا سالم باشد. پلاستیک چرخشی می تواند قسمت پایینی ساق پا را بچرخاند و دوباره آن را به هم وصل کند تا مفصل مچ پا جایگزینی برای زانو شود.
پلاستیک چرخشی موفق می تواند به برخی از بیماران اجازه دهد از یک پای مصنوعی استفاده کنند و از تحرک و حتی مشارکت در فعالیت ها و ورزش لذت ببرند.
التیام و مراقبت از زخم پس از آمپوتاسیون
این که آیا قصد دارید از پروتز استفاده کنید یا نه ، روند درمان و برنامه توانبخشی سفارشی می تواند بهترین شانس را برای از سرگیری فعالیت های زندگی در اختیار شما قرار دهد.
تا زمانی که بخیه ها (بخیه ها) برداشته نشوند ، کنده پس از قطع باید بانداژ شده ، تمیز و خشک نگه داشته شود. شما و پزشک خود محل جراحی را از نظر وجود نواحی باز یا بهبود نیافتنی بررسی می کنید.
هنگامی که بانداژ اولیه از بین می رود ، پزشک ممکن است یک دستگاه فشرده سازی به نام جوراب کوچک کننده ارائه دهد تا از تورم در کنده در زمان بهبود رگ های خونی جلوگیری شود. اگر استفاده از پروتز بخشی از برنامه شما باشد ، این فرآیند به آماده سازی کنده برای پروتز کمک می کند. شما معمولاً برای مدت کوتاهی شروع به پوشیدن آن می کنید و مطمئن می شوید که پوست را نیشگون نمی گیرد و به تدریج تا 23 ساعت در روز آن را افزایش می دهید.
اندام شبح و دیگر مسائل حسی پس از آمپوتاسیون
احساس اندام فانتوم و درد فانتوم در افرادی که قطع عضو می شوند تقریباً جهانی است. اگرچه علت هنوز به طور کامل مشخص نشده است ، اما ممکن است پس از قطع عضو ، اتصالات عصبی باقی مانده در نخاع و مغز قسمت بدن را “به خاطر بسپارند” و باعث ایجاد یک احساس قانع کننده شود که هنوز وجود دارد (سندرم اندام خیالی) یا درد شدید (سندرم درد فانتوم). این علائم می تواند بسیار ناراحت کننده باشد.
جراح می تواند در حین عمل جراحی قطع عضو اقداماتی را انجام دهد تا اعصابی که احساسات را به مغز منتقل می کنند و بر درد و احساسات خیالی تأثیر می گذارد ، برطرف کند. این مراحل مشکلات را از بین نمی برد اما می تواند خطر کلی وقوع آنها و میزان بروز آنها را کاهش دهد. اقدامات عصبی همچنین ممکن است بعداً برای بیمارانی که قبلاً قطع عضو شده اند و هنوز درد شدید عصبی را تجربه می کنند ، انجام شود.
خطر سقوط بعد از آمپوتاسیون
در مراحل اولیه بهبودی ، بیمارانی که پاها یا پای خود را از دست داده اند در معرض زمین خوردن هستند. این امر به ویژه در صورتی ممکن است که سعی کنند شب ها از تخت بلند شوند و فراموش کنند که قطع عضو رخ داده است. این سقوط می تواند جدی باشد و می تواند باعث آسیب بیشتر به محل جراحی شود که نیاز به مراقبت بیشتری دارد – شاید جراحی بیشتر. قرار دادن واکر یا ویلچر در کنار تخت می تواند به شما یادآوری کند که سعی نکنید بدون کمک ایستاده و راه بروید.
درمان توانبخشی و تمرینات انجام شده در حالی که به آینه نگاه می کنید می تواند به بیمار کمک کند تا با از دست دادن اندام خود را سازگار کرده و از افتادن جلوگیری کند.
کنترل درد بعد از قطع عضو
درد کنترل نشده می تواند یکی از عوارض هر عمل جراحی باشد و تیم قطع کننده سخت تلاش می کند تا مطمئن شود که درد قابل کنترل است. در صورت امکان ، رژیم های کنترل درد قبل از عمل جراحی شروع می شوند. ممکن است انسداد عصب محیطی برای کنترل درد و احساس اندام های شبح ضروری باشد.
برخی از سوالات رایج
برخی از سوالات رایج را در مورد قطع عضو برای شما آماده کرده ایم، که امیدواریم جواب سوال خود را بگیرید.
علت اصلی قطع عضو چیست؟
قطع عضو می تواند آسیب زا (بر اثر تصادف یا آسیب) یا جراحی (به دلایل متعدد مانند بیماری عروق خونی ، سرطان ، عفونت ، آسیب بیش از حد بافت ، اختلال در عملکرد ، درد و غیره) باشد. همچنین ممکن است قسمتی از بدن قبل از تولد از دست رفته باشد که اصطلاحاً به آن قطع عضو می گویند.
قطع عضو چگونه انجام می شود؟
قطع عضو ممکن است تحت بیهوشی عمومی (یعنی بیمار در خواب است) یا با بی حسی نخاعی ، که بدن را از کمر به پایین بی حس می کند ، انجام شود. هنگام انجام قطع عضو ، جراح تمام بافت های آسیب دیده را بر می دارد در حالی که تا حد امکان بافت سالم باقی می گذارد.
چرا یک پا قطع میشود؟
زمانی که انتظار نمی رود بخشی از بدن بیمار بهبود یابد و در نتیجه جان بیمار در خطر باشد ، قطع عضو ضروری است. علل ممکن است شامل اختلالات گردش خون ، عفونت ، تصادف ، سرطان یا ناهنجاری مادرزادی اندام ها (دیسملیا) باشد.
آیا از دست دادن عضو ، عمر شما را کوتاه می کند؟
صرف نظر از دلیل ، از دست دادن عضو هرگز آسان نیست. قطع عضو چه از نظر ذهنی و چه از نظر جسمی می تواند روی فرد تأثیر منفی بگذارد و به ناچار زندگی او و همچنین عزیزانش را تغییر دهد. در حالی که ممکن است راه رفتن نباشد ، زندگی پس از قطع عضو فقط یافتن یک روال جدید است – یک عادت جدید.
آیا قطع عضو یک جراحی بزرگ است؟
اقدامات دقیق پزشک شما در حین عمل جراحی قطع عضو بسته به نوع قطع عضوی که انجام می شود متفاوت خواهد بود. قطع اصلی می تواند در بالا یا پایین مفصل اصلی مانند زانو یا آرنج انجام شود. قطع جزئی نواحی کوچکتر مانند انگشت یا قسمتی از پا را بر می دارد.
چه زمانی باید قطع شود؟
شما دچار عفونت شدید در اندام خود شده اید. اندام شما تحت تأثیر گانگرن (اغلب در نتیجه بیماری شریانی محیطی) قرار گرفته است ، آسیب جدی به اندام شما وارد می شود ، مانند زخم له شده یا انفجار. اندام شما تغییر شکل داده و حرکت و عملکرد محدودی دارد.
آیا قطع عضو دردناک است؟
قطع عضو یکی از دردهای شدید در تجربه بشر است.
شایع ترین قطع عضو چیست؟
قطع عضلات زیر زانو شایع ترین قطع عضو است که 71٪ از قطع عضلات عروقی را نشان می دهد. افزایش 47 درصدی قطع عضو در زیر زانو از سال 1995 تا 2020 وجود دارد.
آیا افراد قطع پا نیاز به فیزیوتراپی دارند؟
از دست دادن یک تجربه سخت می تواند برای هر کسی باشد. این نیاز به یک رویکرد حرفه ای ترکیبی دارد تا به شما کمک کند با زندگی بدون اندام خود سازگار شوید. فیزیوتراپیست ها در بازتوانی افرادی که قطع عضو شده اند نقش اساسی را ایفا می کنند.
در صورت قطع عضو چه اتفاقی می افتد؟
بافت در ساق پا به دلیل کمبود اکسیژن و مواد مغذی از بین می رود که منجر به عفونت و گانگرن می شود. در برخی موارد ، گانگرن می تواند بسیار خطرناک باشد زیرا عفونت در بدن گسترش یافته و تهدید کننده زندگی است.
با قطع عضو بدن چه می کنید؟
قسمت قطع شده را در یک گاز خشک و استریل یا پارچه تمیز بپیچید. قسمت پیچیده شده را در کیسه پلاستیکی یا ظرف ضد آب قرار دهید. کیسه پلاستیکی یا ظرف ضد آب را روی یخ قرار دهید. هدف این است که قسمت قطع شده را خنک نگه داریم اما آسیب بیشتری از یخ سرد وارد نکنیم.
بهبودی بعد از قطع عضو زیر زانو چقدر است؟
این برش طی یک دوره 2-6 هفته بهبود می یابد. این می تواند به عوامل بیمار مانند جریان خون ، کیفیت پوست و بافت نرم و شرایط پزشکی مانند دیابت بستگی داشته باشد. تورم شایع است و اگر سالها نباشد ممکن است ماه ها طول بکشد.
خدمات موسسه توان طب
ما در موسسه ارتوپد فنی توان طب قادر به ساخت انواع پروتز دست و پای مصنوعی هستیم.
در ساخت این پروتز ها استفاده از تکنولوژی های برتر ساخت و مواد با کیفیت بسیار حائز اهمیت است که ما در موسسه توان طب مفتخر به ساخت قدرتمندترین و بهترین پروتز های دست و پای مصنوعی هستیم.
آدرس مطب :
تهران، اسلامشهر، نبش خیابان مهدیه، مجتمع گلستان، طبقه 3، واحد 506
تلفن : 56140745 – 56111339 (021)
مراجعین عزیز بعد از ظهرها از ساعت 16:00 الی 20:00 به کلینیک مراجعه نمایند